Residus comença amb R de Revolució

Recuperar, reduir, reutilitzar han estat des de sempre les tres paraules màgiques que hem relacionat amb la cura del medi ambient i concretament amb el reciclatge i la gestió dels residus. A partir d’ara n’hem d’apuntar un altra que també comença amb R; Revolució.

Perquè aquesta paraula descriu perfectament el canvi en la nova manera de gestionar els residus municipals que està fent a molts pobles i ciutats de Catalunya i del que l’Urgell no se n’escaparà.

La Generalitat de Catalunya en el Programa de Prevenció de Residus va fixar que l’any 2020 el cànon que els ajuntaments pagaran per entrar una tona de brossa a l’abocador serà de 50€, un 40% més que avui. Això es fa per que els ajuntaments redueixin les entrades de brossa a l’abocador i que impulsin plans de millora i separació de les diferents fraccions. L’Urgell està entre les pitjors comarques catalanes en recollida selectiva amb un 37% (Tàrrega al 32%). L’objectiu que fixa la Generalitat pel 2020 és del 50%

Com hi arribarem? Cal una resposta política immediata de l’Ajuntament i dels responsables de Urgell Net. Tal i com ho han fet la resta de municipis i comarques, cal canviar el sistema de gestió i assolir els objectius de reciclatge. No cal inventar massa, els models de gestió ja estan experimentats; multi contenidor, porta a porta, contenidors tancats, etc. Cal decidir i actuar perquè el 2020 ja es aquí i, o fiquem el fil a l’agulla per millorar el reciclatge i la separació de les diferents fraccions (orgànica, paper, envasos i vidre) o les taxes de brossa domiciliaria que pagarà cada família poden fàcilment duplicar-se en un parell d’anys.

Des del grup ecologista GEMA demanem a l’Ajuntament i al Consell Comarcal que facin la revolució. GEMA hi ajudarà i s’hi involucrarà. Estem disposats a parlar i a debatre de models i de sistemes de gestió. De fet, ja hem començat a fer xerrades informatives obertes i n’organitzarem més, però cal que els responsables municipals prenguin consciencia de forma immediata. El temps corre.

Xavier Lecha.

Grup d’Ecologia i de Medi Ambient de Tàrrega