Fa més de 20 anys que el Doctor Igor Semiletov del la Academia de Ciencies russa esta explorant la plataforma continental del Mar de Siberia Oriental, part de l’Oceà Àrctic. Les seva recerca ha demostrat que hi ha grans quantitats del gas metà atrapats en el fons del mar en format de de clatrats, una mena de cristalls de gel que atrapa el metà.
El metà és un gas d’hivernacle potentíssim, 20 vegades més que el diòxid de carboni, que surt a l’atmosfera. Ara bé, el metà siberià ha passat milers d’anys «neutralitzat» al fons oceànic. Fins ara. El bon doctor descriu les seves troballes-
«A principis vam trobar estructures similars a torxes però que feien desenes de metres de diàmetre. Aquesta és la primera vegada que hem trobat aquestes estructures que filtren d’una manera contínua, potenta i impressionant, amb més de 1.000 de diàmetre. És increïble». 
«Vaig quedar molt impressionat per la magnitud i densitat de les columnes. En una àrea relativament petita vam trobar més de 100 però en un àrea més grand hi ha d’haver milers.»
A mesura que el gel disminuiex, es queda esposada l’aigua del mar, de color més fosc que absorbeix l’escalfor del sol, que després es transmet al gel submari, desfent els cristalls que contenien el gas.
Les troballes del Dr. Semiletov i el seu equip són un avís potent de que el canvi climàtic resultant de les emissions de gasos esta a punt de deixar de ser un procés sota «control» humà per convertir-se en un fenomen natural impossible de aturar. Per llegir més, (en anglès) podeu anar a veure què diu la NASA.