La Segarra i l’Urgell estrenaran un documental i un conte infantil per reivindicar la importància del patrimoni rural i mediambiental. 

 

Òmnium Segarra – Urgell, el Grup d’Ecologia i de Medi Ambient, els Amics de l’Arquitectura Popular, el Museu Trepat de Tàrrega, Viu Guimerà i Filmtonics han presentat aquest dimarts 5 d’abril a la premsa el projecte “Pedres Plenes de Vida”, que inclou l’edició d’un documental i la publicació d’un conte infantil per reivindicar la importància del patrimoni rural i mediambiental de les nostres terres, com a element sostenible i vertebrador en la lluita contra del canvi climàtic, en evitar la pèrdua de terra fèrtil, l’erosió del sòl i en facilitar l’aixopluc de la biodiversitat vegetal i animal, així com la retenció de l’aigua de la pluja.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració d’entitats i persones que s’han unit, per donar forma a aquest projecte que es presentarà en un doble format:

El dijous 21 d’abril a les 19h es projectarà de forma gratuïta als Cinemes Majèstic de Tàrrega, el documental “Pedres Plenes de Vida – La Guiomar i la sargantana” realitzat a càrrec de Jordi Giribet Torrelles, amb la música de Joan Francesc Dalmau i la participació dels actors Josep Minguell i Guiomar Horrach Navarro. El film té una durada de 20 minuts. Està previst presentar el projecte al Monestir de la Bovera a la Vall del Corb, i a les principals viles i ciutats de la Segarra i de l’Urgell. També està previst que es projecti el documental als alumnes escolars de Tàrrega, gràcies a l’acord assolit amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament.

D’altra banda, durant l’acte del cinema Majèstic, es presentarà el conte amb les il·lustracions de Ramon Franquesa Morros, els textos de Jaume Ramon Solé, Miquel Ramon Roig i Jordi Giribet i la maquetació de Joan Trilla. L’edició compta amb 32 pàgines amb dibuixos artístics a color i es podrà adquirir a partir del 21 de juny durant la projecció dels Cinemes Majèstic, a les llibreries de les comarques de l’Urgell i de la Segarra. El preu serà de 15 euros, però es pot aconseguir a un preu especial de 12 euros si es reserva prèviament a través de les xarxes socials d’Òminum Segarra-Urgell.

La història narra un passeig de la Guiomar i el seu avi Pep, per les terres properes al monestir de la Bovera a Guimerà, on l’avi hi havia treballat de jove. Durant el recorregut, la infant no només s’interessa pels paisatges i la fauna animal, sinó també pels marges de pedra seca que el seu avi va construir i que acullen molta més vida del que sembla. “Pedres plenes de vida” vol reivindicar el valor de les construccions de la pedra seca a la nostra societat, denunciar-ne el seu deteriorament i divulgar-ne la seva importància amb l’objectiu de preservar l’entorn natural i afavorir-ne la seva recuperació.

Els beneficis generats per la venda del conte aniran destinats a impulsar projectes de recuperació del patrimoni de l’arquitectura popular.

Conte “Pedres Plenes de Vida” amb les il·lustracions de Ramon Franquesa Morros.

?? Ja disponible la oferta de PRERESERVA DEL CONTE: