“Milers d’accions per trencar amb el plàstic”
Rius, mars i oceans. Vegetals, peixos i animals. L’aigua i els aliments. El nostre planeta viu immers en un entorn contaminat i amenaçat per un producte d’origen humà: el plàstic.
Tot s’envasa i es transporta, tot s’embolica i es protegeix, tot es comercialitza amb el plàstic. Un plàstic que es transforma però que ningú pot eliminar. Els òrgans vitals dels animals i de la humanitat sencera duen restes de plàstic que tenen i tindran efectes fatals sobre la salut i en la supervivència de la vida sobre la terra.
De tot el plàstic que avui aboquem a la brossa o al contenidor groc, el més perillós de tots, és el d’un sol ús. Un plàstic que no es reutilitza i que majoritàriament no es recicla. Un plàstic que es queda a la terra i fa cap a la cadena alimentària, fins arribar al nostre cos.
Molt a prop nostre, plàstic d’un sol ús, contamina els nostres camps quan el compost procedent de la brossa orgànica s’utilitza per adobar els nostres camps de cereal o d’arbrat.
Aquest divendres a la Sala d’Actes de la Biblioteca de Tàrrega, els voluntaris Anna Doladé, Marta Garriga i Daniel Florensa, van presentar la campanya de Greenpeace Internacional amb la xerrada debat “Milers d’accions per trencar amb el plàstic”.
Les conclusions principals de la presentació se centren en el principi de les tres “R”:
Reduir: Hem d’eliminar i reduir dràsticament el consum de productes envasats, embotellats en plàstic que siguin d’un sol ús. El mateix pels productes o bosses de plàstic no reaprofitables.
Reutilitzar: Tornem a utilitzar, tan com es pugui, les bosses i els envasos de plàstic. Estalviarem diners i reduirem un volum important de brossa.
Reciclar: Sempre és la darrera opció. Però cal fer-ho bé: la brossa orgànica, per exemple, s’utilitza per fer adob; per això, si la llencem en una bossa de plàstic i/o amb envasos plàstics generem molt més residu i participem en produir un adob tòxic per al medi ambient. Quan no hi hagi cap més alternativa, dipositem el plàstic al contenidor groc.
Cal centrar la pedagogia i la conscienciació dels infants i dels joves en les dues accions de reduir i de reutilitzar. Només així, amb un profund canvi en les actituds i en els hàbits diaris podrem revertir el que ja suposa una de les principals amenaces mediambientals per al planeta terra: el plàstic.
Greenpeace Ponent – Grup d’Ecologia i de Medi Ambient (GEMA).