Interessantísm article publicat a The Guardian, 5 de juny 2020, on el qual diverses banquers de prestigi donen la seva opinió sobre el futur.
El món ha d’aprofitar aquesta oportunitat per afrontar el repte climàtic
Andrew Bailey, Mark Carney, François Villeroy de Galhau, Frank Elderson
Actualment ens trobem enmig del xoc macroeconòmic més sever des de la segona guerra mundial. Els trastorns de la nostra vida quotidiana i el posterior impacte en les nostres economies han estat enormes. Estem veient de primera mà que cal una resposta col·lectiva per derrotar un enemic comú, ja que les autoritats del món mobilitzen amb valentia tots els recursos disponibles per lluitar contra la pandèmia del Covid-19.
Aquesta crisi ens ofereix una oportunitat única per a la reconstrucció de la nostra economia per suportar el següent xoc que ve cap a nosaltres: la crisi climàtica. Si no actuem ara, la crisi climàtica serà l’escenari central de demà i, a diferència del Covid-19, ningú no podrà autoaïllar-se’n.
En la resposta immediata a la pandèmia, els governs han adoptat mesures a una escala sense precedents per mantenir a flot els sistemes econòmics i financers. El FMI calcula que s’ha proporcionat aproximadament 9 mil milions de dòlars de suport fiscal a tot el món. Això és necessari per limitar danys aguts i permanents. Però, ja que considerem la següent etapa de recuperació, hem de mirar més enllà de la immediata crisi i pensar més estratègicament sobre com ho fem.
En conjunt, els països del món encara estan lluny d’assolir els objectius de la crisi climàtica, sobretot l’acord de París de limitar l’augment de la temperatura global a molt inferior als 2 ºC i de dur a terme esforços per limitar l’augment a 1,5 ºC. Durant el darrer any, hem observat temperatures rècord a Europa, precipitacions extremes als Estats Units i incendi forestals a l’Àrtic. Els efectes de la crisi climàtica són irreversibles, per la qual cosa la gravetat i la freqüència d’aquests fenòmens meteorològics extrems només augmentaran, de quan depèn del nostre èxit en passar a un món d’emissions net de zero. Reconeixent aquest risc, la Xarxa per fer més Ecològic el Sistema Financer (NGFS), una coalició de 66 bancs centrals i supervisors, ha estat treballant per «fer ecològic» el sistema financer per reduir els costosos riscos financers que aquests desenvolupaments generen.
Actuar de forma precoç ajudarà a suavitzar la transició i evitar un ajustament desordenat. Per assolir els objectius de l’Acord de París cal una transició de tota l’economia: totes les empreses, bancs i institucions financeres hauran d’adaptar-se. La pandèmia ha demostrat que podem canviar les nostres maneres de treballar, viure i viatjar, però també ha demostrat que fer aquests ajustaments en plena crisi comporta uns costos enormes. Per afrontar el col·lapse del clima, ara podem prendre decisions que redueixen les emissions de manera menys pertorbadora. Això requereix que siguem estratègics. Per tornar a construir millor.
Això només passarà si les decisions financeres, incloses les preses per empreses, inversors, bancs i governs, tenen en compte la crisi climàtica. Els plans de recuperació econòmica que s’estan desenvolupant avui en dia ofereixen la possibilitat de construir una nova economia sostenible i competitiva.
Després de la crisi financera mundial, només una fracció de la despesa fiscal va millorar la sostenibilitat. Aquesta vegada, els paquets d’estímuls dels governs poden ser més ambiciosos. Per exemple, alguns ja estan accelerant la transició cap a energia neta, reformant habitatges i edificis i vinculant el suport financer a les condicions relacionades amb el clima establert per la Task Force sobre Divulgació Financera relacionada amb el Clima (TCFD). Les inversions en infraestructures d’energies renovables també podrien servir per a un doble propòsit, dirigint-nos cap a un camí de transició ordenat i creant llocs de treball per afavorir la recuperació.
Reconeixent la importància continuada dels riscos climàtics per al sector financer, l’NGFS ha continuat la seva tasca mentre que els de primera línia lluiten contra la pandèmia. Com a bancs i supervisors centrals, hem d’utilitzar els nostres mandats d’estabilitat financera i la nostra expertesa per garantir que els riscos climàtics es gestionin eficaçment en el sistema financer.
El repte és global i es beneficiaran d’accions precoços, de manera que estem treballant junts per compartir bones pràctiques i construir les nostres capacitats. La setmana passada, l’NGFS va publicar un paquet d’informes sobre riscos climàtics i ambientals, incloent una visió general de les pràctiques i orientacions de la indústria per a les autoritats supervisores, i en les properes setmanes publicarà un conjunt d’escenaris de referència climàtica. Aquest treball donarà suport a una transició ordenada i augmentarà la barrera del sector financer a tot el món.
Després de la crisi financera, la comunitat internacional es va reunir per reformar el sistema financer. Aquestes reformes han permès que el sistema financer fos part de la solució en lloc de ser el problema. Un cop més hem arribat a una bifurcació de la carretera. Tenim una opció: reconstruir l’antiga economia, garantint així augments de temperatura de 4 ºC amb una alteració del clima extrem; o reconstruir-se millor, preservant el nostre planeta per a les generacions properes.
Per assolir el repte de la crisi climàtica, hem d’aprendre de la pandèmia Covid-19. Fem una recuperació verda el primer pas per aquest camí.
Andrew Bailey és governador del Banc d’Anglaterra; François Villeroy de Galhau és governador de la Banque de France; Frank Elderson és president de la Xarxa per fer més ecològic el sistema financer i membre del consell executiu del Nederlandsche Bank; Mark Carney era governador del Ban d’Anglaterra i actualment és un enviat especial de les Nacions Unides per a l’acció climàtiqa i finances.